E-Ticaret Yükümlülükleri

E-Ticaret Yükümlülükleri;

İnternet üzerindeki satılan mal ve hizmetlerin artması, Daha çok sitenin e-ticarete atılması ve e-ticaret güvenilirliğinin artması sonucu e-ticaret hızla artışa geçmiştir.

Pek çok e-ticaret modeli günümüzde çoğu insan tarafından kullanılmaktadır. Online e-ticaret, shopping, fırsat siteleri günümüzde tüketiciler tarafından yoğun olarak kullanılan e-ticaret modelleridir.

E-Ticaret Yükümlülükleri

Tüketici ve satıcı arasında gerçekleşen e-ticaret B2C e-ticaret modeli olmaktadır. B2C e-ticaret modelinde satıcı ile tüketici olan alıcı arasında gerçekleşen sözleşme hukuki olarak mesafeli satım sözleşmesi olarak bilinmektedir.

Tüketici ve satıcının bunu internet üzerinde gerçekleştirmesini sağlayan madden şühpesiz ki güvendir.

Bilindiği gibi satıcı tarafından şartları önceden belirlenen sözleşme satışa konu olan mal ve hizmetler hakkında sadece bilgi sahibi olan tüketici arada avantaj farkı olmadan sözleşmeyi kabul etmektedir.

Bu yöndeki orantı tüketiciyi doğru bilgilendirme ve güven verme şeklinde sağlanmaktadır.

B2C e-ticarette tüketicinin doğru bilgilendirilmesi konusu büyük önem taşımakta, yapıalcak bilgilendirme gerekli nitelikleri sağlamalı ve yeterli bilgi tüketiciye ulaştırılmalıdır.

Bu kapsam dahilinde satın alınan mal ve hizmetlerin araştırması iyi yapılmalı, başka site ve reklamlardaki bilgilerin güvenilirliği ve doğruluğuda kanıtlanmalıdır. Aksi takdirde aldatıcı bilgi ve gelirden haksız gelir kazançları doğmaktadır.

Kanunda tüketiciye tam olarak hangi bilgilerin ulaştırılması gerektiği Mesafeli Sözleşmeler Dair Yönetmelik dahilinde düzenlenmiştir.

Yönetmelik kapsamında düzenlenen bilgiler  tüketici ile mesafeli satım sözleşmesi kurulmadan önce tam, açık ve anlaşılır bir şekilde tüketiciye ulaştırılmalı,onaylanmalıdır.

Peki bu E-Ticaret Yükümlülükleri Nelerdir ?

Satıcının unvan ve adres bilgileri,

Mal ve hizmetlerin temel özellikleri,

KDV dahil mal ve hizmetlerin satış fiyatı,

Ödeme ve teslimat ile ilgili bilgiler,

Vazgeçme hakkının olup olmadığı varsa hangi durumlarda gerçekleştiği,

Mal ve hizmet fiyat taahhütlerinin geçerlilik süresi,

Söz konusu sözleşmenin asgari geçerlilik süresi,

Tüketici şikayet ve itarazlarına dair gerçekleşecek olaylar hakkında bilgi,

Uzaktan yapılan sözleşmelerde oluşacak iletişim ücretlerinin hesaplanması gibi  durumlar E-Ticaret Yükümlülüklerini oluşturmaktadır.

Sonuç olarak, e-ticaret sitelerinde yer alan reklamların, tanıtıcı bilgilerin ya da başka yollarla yapılan reklamların doğru bilgiler içermesi, tüketicinin doğru bilgilendirilmesi ,satıcılar bakımından yükümlülükleri doğurmakta ve ihlal edilmesi halinde yaptırıma bağlanmaktadır.

E-Ticaret Yükümlülükleri konulu makalemize yorumlarınızı ekleyerek düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.