E-ticarette Müşteri İlişkileri

E-ticarette Müşteri İlişkileriE-ticarette Müşteri İlişkileri

Mağaza alışverişi ile İnternet üzerinden yapılan alışverişin farklılıklardan biri de müşterinin güvenini kazanma stratejilerinde gizlidir.

Günümüzde müşterilerin bir kısmının İnternet üzerinden alışveriş hala başlamamış olmamalarının nedenleri başında sitelerin güvenilirliği konusundaki bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Fiziksel bir mağazada alışveriş yapanlar, ürün konusunda merak ettikleri her detayı kolayca öğrenecekleri, ürünü kısa sürede kullanmaya başlayacaklarını ve en önemlisi ürünle ilgili bir sorun oluştuğunda ne gibi seçenekleri olduğunu bilmektedirler.

Ama fiziksel mağazalar ile sanal mağazaların arasındaki bu olumsuz gibi görünen farkı lehinize çevirmenin size yararı olabilir.

E-ticarette Müşteri İlişkileri Nasıl Olmalıdır ?

E-ticarette Müşteri İlişkileriSite Görünümü ile Güven Vermek;

Güven sağlamakta ilk izlenimin payı oldukça büyük rol oynamaktadır.

Web sitenizi ilk defa ziyaret eden bir kişinin uyumsuz renkler, kullanışsız tasarım veya bozuk bir anlatım ile karşılaşması sizin için ziyaretçinin gözünde olumsuz bir izlenim yaratacaktır.

E-ticaret sitenizin görünümü ne kadar profosyonel olursa güvenilir marka olarak anılma şansınız da o kadar artacaktır.

Fiyatlarda Sürpriz Yaşatmayın;

Ürün sayfasına fiyat yazılırken dikkat edilmesi gereken nokta, alıcıya sonradan beklemediği ekstra masraflar şeklinde düzenlenmiş olmasıdır.
Eğer müşteriniz bir malı T olarak görmüşse satın al düğmesine tıkladığında ek kargo ve paketleme masrafları ile fiyatın T+15 E çıktığını görmekten hoşlanmaz.
Bu sebepten ürün sayfasında varsa diğer masrafları da baştan yazmanız, web sitenizin bu konuda kötü şöhret sahibi olmasını engelleyecektir.

E-ticarette Müşteri İlişkileriGüven Verici İfadeler Kullanın;

Siz güvenilir olduğunuzu biliyorsunuz ancak potansiyel müşterilerinize de bunu hissettirmenin yollarını bulmanız gerekmektedir.
Örnek verecek olursak; satış esnasında kullanıcıya ait kişisel bilgilerin 3.kişilerle kesinlikle paylaşılmayacağı konusunda ufak bir not etkili olabilir. Bunun yanı sıra iade şartlarını sitenizde belirtmede de fayda vardır.

SSL Kullanımı;

Ödeme işleminizin SSL ile şifrelendiğinden emin olmalısınız. Kullandığınız altyapı zaten sizin için SSL sertifikasını alacağından endişe etmenize pekte gerek yoktur.
Aynı zamanda kullanmış olduğunuz altyapı sitenizi üst seviyeye çıkaracak önlemlerle kuşatılmıştır. Fakat kullanacağınız altyapı SSL sertifikası alma işlemini size bırakıyorsa bu konuda hassas olmanızı öneririz.

Sosyal Medyanın Kullanımı;

Sosyal ağ sitelerinin kullanımı e-ticaretin her alanında olduğu gibi müşterilerin güvenini kazanmada da son derece etkili olabilmektedir.

Müşterilerin pozitif yorumlarının sosyal medya sitelerinde yayılması e-ticaret sitenizin şöhretini arttıracaktır. Potansiyel birçok müşterini de bu şöhreti bir güvenilirlik olarak kabul edip alışverişlerinde sitenizi tercih etmeye başlayabilirler.

Unutmayın ki en iyi reklam müşterilerinizin yaptığı reklamlardır.
Bir e-ticaret sitesi olarak güven aşılmak, her zaman çok kolay olmasa da siteler için son derece önemli olan bir konudur.

Kullandığınız e-ticaret altyapısı bu anlamda sizin en büyük yardımcınız olacaktır. Bu nedenle altyapınız seçerken bu hususları da gözardı etmemeye dikkat etmelisiniz.

E-ticarette Müşteri İlişkileri konulu makalemizi sizler için oluşturduk. Sizde E-ticarette Müşteri İlişkileri konulu makalemize görüş ve yorumlarınızı ekleyerek düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.