E-ticarette Satış Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

E-ticarette Satış Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

İnternet’ ten ürün satışı son yıllarda hayli cazip bir durumdadır. Herkesin dilinde dolaşan başarı hikayeleri her tüccarın aklını çelmekte ve bir şekilde ürün satışına başlamak adına motivasyon oluşturmaktadır. Ancak artık işler dışarıdan gözüktüğü kadar kolay olmamaktadır.

E-ticarete başlamadan önce analiz yapmanız gereken belli başlı konular bulunmaktadır.

E-ticarette Satış Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler Nelerdir ?

  • Eğer bir ya da birden çok ürün üretimi yapıyorsanız, rekabetçi koşullara uyak uydurabiliyorsanız İnternet satışlarında başarı yakalama şansınız yüksek demektir.
  • Eğer piyasada olmayan yeni bir ürün üretimi yapıyorsanız ve ya ithal ediyorsanız başarılı olma şansınız yüksek olacaktır.
  • Eğer bir ürünün dağıtımını veya toptancılığını yapıyorsanız, e-ticarette başarı yakalama şansınız vardır.
  • Eğer ithalatçı, üretici ve ya toptancı değilseniz, satmaya karar verdiğiniz malı üreticisinden veya toptancısından alıp satmayı planlıyorsanız, işiniz biraz zor olacaktır. Yukarıda değindiğimiz maddelere kıyasla daha doğru işler yapmanız ve daha fazla yatırım yapmanız gerekebilir. Yatırımdan kasıt mala yapılacak bir yatırım olabileceği gibi sunacağınız hizmetin kalitesini arttırmaya yönelik de olabilir.

 “İnternet’ de ticaret yapmak, gerçek hayatta ticaret yapmaktan çok da farklı değildir. Bir dükkan açarken yaptığınız incelemelerin aynılarını, İnternet satış kanalınızı oluştururken de yapmalısınız. İşin içinde bazı teknik detaylar da olduğunu düşünürsek, daha fazla çalışma yapmamız gerektiğini unutmamalıyız.”

İnternet’ de satış yapmaya karar verdiyseniz bu soruları cevaplamalısınız;

İnsanlar bu ürünleri neden benim sitemden alsınlar ?

Bu soruya farklı yanıtlar veriyor olabilirsiniz. Verdiğiniz yanıt ne olursa olsun, kendinizi sitenizden alışveriş yapmasınız beklediğiniz potansiyel müşterilerinizin yerine koymayı unutmamalısınız.

Hatta yaptığınız işin tüm aşamalarında da bunu aklınıza getirmeniz tüm bu süreç dahilinde sizin için çok yararlı olacaktır.

Kendinizi her zaman müşterilerinizin yerine koymalı ve buna uygun çözüm yolları getirmelisiniz. Bu sizi başarıya ulaştıracak önemli faktörlerden ilkidir.

Personeliniz İş İçin Hazır mı ?

İnternet satış operasyonu, yeni bir satış kanalıdır be mesaisini bu işe harcayacak kişiler sayesinde başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Eğer hali hazırda bir satış operasyonu yürütüyorsanız, bu işte görev alan kişilere, İnternet’ den yapılacak olan satışların operasyonlarını yüklemek yanlış bir karar olabilir. Çünkü; İnternet satış kanalı, mağazanızda veya deponuzdan yürüyen operasyondan farklı dinamiklere sahip bir konumdadır.

Bu detayı planlamadıysanız hem iş kaliteniz hem de çalışanlarınızın performansları düşecektir. Belki başlangıçta mevcut personelle bu işi yürütebilirsiniz ancak işler büyüdüğünde sadece İnternet satışlarıyla ilgilenecek kişileri işe almanız gerektiğini unutmamalısınız.

E-ticarette Satış Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Müşterilerinize Güven Verebilecek misiniz ?

İnternet’ ten satın alam kararını etkileyen en önemli etkenlerden biri de güvenliktir.

İnsanlar sitenizden sipariş verdiğinde, ürünün problemsiz ve hızlı bir şekilde eline ulaşacağını inanmak ister.

Aynı zamanda satış sonrasında oluşabilecek olan herhangi bir problemde de hızlı destek almak ve sorunun çözüleceği konusunda size güven duymalıdırlar.

İnternet’ ten alışveriş yapıyorsanız hangi sitelerden neden alışveriş yaptığınızı kendinize sorun ve cevaplarını yanıtlayın. Eğer daha önceden hiç sipariş vermediyseniz deneyim açısından birkaç sipariş verin. Bu aşamanın nasıl işlediğini bilmeniz kendi sitenizde size avantaj sağlayacaktır.

Rekabete Hazır mısınız ?

E-ticaret dünyasının sert rekabetin yaşandığı bir alan olduğunu unutmamalısınız. Siz İnternet’ ten satışa başladıktan sonra rakipleriniz farklı hamlelere kalkışabilirler.

Karşı taraftan gelecek hamlelere karşı dayanıklılığınızı mutlaka hesaplamanız gerekmektedir. Satışa başladıktan sonra gelişebilecek rekabet koşullarıyla ilgili senaryolar üretin ve almanız gereken önlemleri önceden planlayın.

Mesela rakibiniz siz satışa başlar başlama ürün fiyatlarını aşağıya çektiğinde ne yapacaksınız?

Ya da sizin ürettiğiniz yeni bir ürünün benzeri piyasaya sürüldüğünde sizi avantajlı kılacak olan ne ? Buna benzer soruları kendinize yönelterek uygun bir yol haritası çıkarmalısınız. Aslında bu uygulayacağınız taktik basit bir SWOT analizidir.

E-ticarette Satış Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler konulu makalemizi sizler için oluşturduk. Sizde E-ticarette Satış Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler konulu makalemize görüş ve yorumlarınızı ekleyerek düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.