Türk E-ticaret Sektörüne Devlet Katkısı

Türk E-ticaret Sektörüne Devlet Katkısı

Türk E-ticaret Sektörüne Devlet Katkısından bahsedelim bu yazımızda..

E-ticaret, diyince ilk akla gelen mal ve hizmet satışıdır ve bu satışın son kullanıcıya ulaşmasıdır. Bu ürün ve hizmetlerin oluşturduğu B2C E-ticaret hacmi Türkiye E-ticaret sektörünün 3 te 1 ni oluşturmuş olsa da hızla büyümekte.

Son yıllarda yaşanan bu artış Maliye Bakanlığını olmak üzere ilgili devlet kurumlarını harekete geçirmiştir. 2013 yılı önceki yıllara oranla sektöre daha ciddi bakış açıları getirmiştir. Raporlar, toplantılar ve yasal düzenlemeler olarak sınıflandırılıp, incelemeye alınmıştır.

Raporlar;

Türkiye E-ticaret sektörünün gelişimini göstermek için daha önceden herhangi bir çalışma yapılmamıştı. E-ticaretin önemini anlatmaya yarayan en önemli eksiklik buydu. Bu noktaya değinilerek üzerinde 1 ay çalışılıp sektörün önemini anlatan bir rapor oluşturuldu.

2 adet E-ticaret Raporu oluşturularak sektörün önemini anlatan yazı tamamlanmış oldu. Raporlara buradan bakabilirsiniz.

Türk E-ticaret Sektörüne Devlet KatkısıDüzenlemeler;

Kalkınma Bakanlığı’ nın yazım süreçleri aşamasında yer alan raporların yanında, son dönemde sektörün önemini anlatmak için bazı projeler oluşturulmuştur.

  • E-Fatura Kullanımı; Bu sayede İnternet ortamında kolaylıklar yaşanmıştır. Fatura kaybetme ve saklama derdine bu yolla çözüm getirilmiştir.
  • Bireysel Katılımcı Sermayesi; Finansmana erişim sıkıntısı çeken erken aşama şirketler için yeni bir finansal enstrüman oluşturulmasıdır. Devlet bu yolla girişimcilere destek vermektedir.
  • Ek Destekler; Firmaların yurtdışı dijital tanıtımlarına destek sağlayan bu uygulama yasallaşmıştır.
  • E-Girişimci Portalı; İnternet girişimcilerinin konulara hakim olması amacıyla tasarlanmıştır.
  • E-devlet Mersis Uygulaması; Şirketlerin elektronik kurulumlarının tamamlanması sürecidir.

Etkinlikler; Şubat Ayında yapılan toplantıda ilgili bakanlıklarda bazı kararlar alındı.

  • Tasarı aracı ile hizmet sağlayıcıların ( C2C, Platform Siteleri ) sorumluluk kapsamlarının netleştirilmesi kararlaştırıldı,
  • Tüketici şikayetleri sebeplerine değinildi. Birinci sırada bankacılık sektörün yer alırken e-ticaret sektörü üçüncü sırada yer almaktadır. Bununla ilgili 55 firmaya bakanlık tarafından ceza kesildi,
  • İnternet kullanıcı haklarıyla alakalı kararlan alınmıştır.Örnek; Müşteri almış olduğu üründen 9 gün içinde cayma hakkına sahiptir. Site kullanıcılarının satış sırasında bununla ilgili bilgilendirme yapmaması durumunda bu sayı 90 güne yükselmektedir.
  • Türkiye’ de 19 milyon küsüründe İnternet kullanıcısı bulunmaktadır. Bunların 11 milyonu son 2 yıl içerisinde faaliyet göstermiştir. Hane kullanımı geniş bant oranı bu oranlarla % 43’ e yükselmiştir,
  • Bunun yanında E-ticaret satışlarıyla alakalı belli kararlar alınmıştır.

Türk E-ticaret Sektörüne Devlet Katkısı konusunu sizler için oluşturduk. Sizde Türk E-ticaret Sektörüne Devlet Katkısı konulu makalemize görüş ve yorumlarınızı ekleyerek düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.