Türkiye’de E-ticaret Yapısı Nasıl?

Türkiye’de E-ticaret Yapısı Nasıl?

e-ticaret-talepÜlkemizde yaklaşık 12 bin civarında e-ticaret sitesi online platformda faaliyetlerine devam etmektedir.Bu platformlarda özel kuruluşların yanı sıra farklı tüzel kişilerde yer almaktadır.

E-ticaret pazarı ülkemizde daha çok business to consumer-BC2 adını verdiğimiz işletmeciden son kullanıcıya doğru işleyen bir yapıdadır.

Burada çevrimiçi e-ticareti kullanmadaki ana hedef daha fazla tüketiciye ulaşmaktır.

Nedeni ise reel bir ortamda açtığınız mağazanıza yalnızca çevrede yaşayanlar ve o çevreyi ziyarete gelenler gelirken online mağazanızda ülkenizin tüm bölgelerinde yaşayan yada  dünyadaki tüm insanlar hedef kitlenizi  oluşturacaklardır.

Bu durumda ziyaretçi potansiyelini artıracaktır.İşletmeciler de mağaza giderlerini azaltırken online ortamlarda çok az maliyetlerle daha yüksek satış hacmini yakalayacaklardır.

Türkiye’de Hangi E-ticaret Sektörleri Ön Planda?

Son zamanlarda ise e-ticaret trendi moda,güzellik, takı ve tasarımlama olduğundan bu e-ticaret sektörleri daha ön planda yer almaktadır.Ancak burada özellikle önemli olan kuracağınız sitenin güvenilirlik arz etmesidir.Güvenilir ve alt yapısı iyi olan sistemler size sorun yaratmayacağı gibi kuracağınız siteye de talebi artıracaktır.

Deloitte’un araştırmalarına göre; ülkemizde büyük bir yer edinmiş online perakendecilerin %50 den fazlası  yalnızca e-ticaret kanalıyla satışlarını gerçekleştirmektedir.

Diğer taraftan özellikle perakendeci satış siteleri kendi içlerinden yatay ve dikey olarak iki farklı e-ticaret kanalından birini kullanmaktadır.

Peki bu iki kavramın anlamı nedir.?

Sadece tek bir alana yönlenmiş olan e-ticaret siteleri dikey olarak adlandırılırken,farklı sektörlerden çok sayıda ürünü sunan siteler yatay olarak adlandırılmaktadır.

Örneğin N11,hepsiburada, gittigidiyor  gibi siteler yatay e-ticaret olarak tanımlanabilir.Bu iki ayrı e-ticaret sistemleri kendi web sitelerinde ve/veya alışveriş platformlarında ürünlerinin satışını gerçekleştirebilmektedir.

Günümüzde online alışveriş yapan çoğu insan birden fazla siteyi incelemek yerine tek bir platformda hedeflediği ürüne ulaşabilmeyi daha kolay bulmaktadır.

Aynı zamanda bu siteler üzerinden açık pazarda olduğu gibi ürünlerinizi satabileceğiniz  2. Şube niteliğinde platformlar oluşturabilirsiniz.Bu platformları kendi sisteminizle entegre çalıştırabilir kampanya ve indirimler uygulayabilirsiniz.