Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret Rehber

Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret Rehber

E-Ticaret siteleri insanların sanal alışveriş yapmaları için kurulmuş olan yasal işletmelerdir.

E-ticaret siteleri kişilere alışveriş yapma imkanı, bilgilere anında ulaşabilme ve herhangi bir alanda bilgi sunan hizmetleri kişilerin ayağına kadar getiren sitelerdir. Bu tür sitelerin sağladığı faydaları şöyle ifade etmemiz mümkündür.

Ürünlerin pazarlanması, satışı ve uygulanan indirimler hakkında bilgiler, satın alınacak olan ürünlerin satın alınması esnasında uygulanacak olan prosedür, ticari işlemlere ait sipariş verme, verilen siparişlerin Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret Rehber

ödenmesine ait bilgiler ve teslimatın nasıl olacağı şeklinde bilgilendirme yazıları, alınan ürünlerin garanti süreleri ve teknik servisleri hakkında açıklama, elektronik dünyasına ait ürünlerin satışlarını yapma ve herhangi bir ürün ile ilgili bir anlaşmazlık olduğu zaman ara buluculuk görevini üstlenme gibi birçok faaliyetlerin yer aldığı çok büyük bir sanal alışveriş merkezidir.

 E-Ticaret sitelerinin varlığı alım ve satım işlemlerini arttırmakta ve alışverişlerin daha fazla olmasını sağlamaktadır. İnsanlar alım olayına girdikçe ekonominin işleyişi de ivme kazanmaktadır.

Bu tür sitelerde alış veriş için zaman kavramı yoktur. 24 saat hatta haftanın 7 günü bu tür sitelerden alışveriş yapmanız mümkündür. Bu tür siteleri sadece alışveriş yapmak için kullanmak doğru değildir. Kamu hizmetleri ile ilgili bilgi araştırması, eğitim ve sağlık konuları hakkında bilgi edinmek içinde bu tür siteleri kullanabiliriz.

Dünyanın neresinde olursanız olun E-Ticaret gibi sitelerin varlığı alışverişi sizin ayağınıza getirmektedir.

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Satacağınız e-ticaret ürünleri ve e-ticaret tedarikçileri belirlenmelidir.

Domain yani alan adınız belirlenmelidir.

E-ticaret için e-ticaret yazılımı programınızı seçmelisiniz. Programı seçerken programın geliştirilebilir olmasına e-ticaret yazılımı veren yazılım firmasının vereceği eğitimlere ve vereceği desteğe dikkat etmelisiniz.

Seçtiğiniz e-ticaret programı, kolay, anlaşılır, yetkilendirme yapılabilen, kullanıcı tanımlayabilen, puanlama sistemi, kampanya sistemi yapılabilen bir yazılım olmalıdır.

Doğru bir yazılım seçtikten sonra , ürünlerinizi sisteme eklemelisiniz ve fiyatlarını girmelisiniz.

Yazılım firmanızdan SEO çalışmaları için  başlamalarını isteyerek googleda üst sıralara gelmelisiniz.

E-Ticaretin Avantajları

E-ticaret insanların beğenisini toplarken bir yandan da hızla büyümeye devam ediyor. Artık aradığımız ürünleri mağazalardan değil de internetten bir tıkla almak daha cazip hale geldi.

İnternetle pek aranız olmasa bile online alışveriş eminim ki  sizide cezbediyordur o  zaman E-Ticaretin Avantajlarından bahsedelim.

E-ticaret müşterilere  mağaza mağaza dolaşmak yerine 365 gün 24 saat açık olan sanal mağazalardan istedikleri ürünleri karşılaştırma seçenekleriyle alma  olanağı sağlıyor. Bazı siteler müşterilerine ücretsiz kargo desteği de veriyor. Müşteri bu sayede onları yoran poşetlerin ağırlığından kurtulmuş oluyor.

Dünyanın neresinde olursa olsun alışveriş yapma olanağı tanıyor. Ayrıca iade ve garanti süresi de müşterilerin online alışverişe olan ilgisini arttırıyor.

Müşteriler E-Ticaretin Avantajları sayesinde ulaşım masraflarından ve zamandan tasarruf sağlamış oluyor.

Firmalarda online siteler sayesinde fiziki mağazalara yapılacak masrafların önüne geçmiş oluyor ve tasarruf sağlıyor. Fiziki mağazaların giderleri( kirası, faturası, maaşları, sigortaları) derken online alışverişte bu masrafı sadece bir kere yılllık kira ücreti olarak ödüyorsunuz ve bunun dışında başka bir ücret  talep edilmiyor.

Küçük esnaflarda bu masraflar çok göz korkutucu olmasa bile büyük firmalardaki  lojistik ve personel masrafları da katılınca e-ticaret daha da gerekli oluyor.

Bunun yanında firma sahiplerinin siteleri sürekli açık ve kullanım da oluyor yani fiziki mağazalarda belli bir saat sonra satışlar duruyor, aksine E-Ticaretin Avantajları  sayesinde e-ticaret site sahiplerine para kazandırmaya devam  ediyor.

Bunun yanısıra fiziki mağazalar sadece bulundukları yer ve bölgedeki insanlara ulaşırken e-ticaret bütün dünyayı kapsayarak firmaların yüzünü güldürüyor.

Ayrıca sitedeki içerikleri iyi bir şekilde açıklayarak düzgün bir SEO yaparsanız, arama motorlarında üst sıralarda çıkarak yeni üyeler kazanarak sitenizi dahada duyurabilirsiniz. Sanal pos sayesinde hem müşteri hem de site sahibi ödeme konusunda problemden  kurtulmuş oluyor.

E-ticaret sayesinde firmalar müşterilerine doğrudan pazarlama yaparak müşterilerin ilgi alanlarını belirleyebiliyor. Bu şekilde olunca hem müşteri hem de site yetkilileri bu durumdan fazlasıyla memnun kalıyor.

Bunları cevaplandırdıktan sonra aklımıza ilk gelen soru Nasıl Bir E-ticaret Yazılımı Tercih Edilmeli Şeklinde olacaktır.

Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret RehberNasıl Bir E-ticaret Yazılımı Tercih Edilmeli ?

E-ticaret sitenizden bir müşterinin alışveriş yapmaya yönelmesi için bazı belli başlı etkenler mevcuttur. Bunların başında siteye güven duyulması gelir.

Müşteri ihtiyaç duyduğu bir ürünü internetten alma rahatlığını yaşamak için birçok e-ticaret sitesini gezer, fiyat, kalite, teslimat gibi durumların kıyaslamasını yaparak en uygun gördüğü siteden alışverişini yapmak isteyecektir.

Sizin e-ticaret siteniz de neden bunlardan birisi olmasın. İyi ve gelişmiş bir e-ticaret platformu ile kalite ve profesyonelliğe ulaşabilirsiniz.

Bunun için yazılım, tasarım ve donanım süreçlerinin, alanında uzman bir çözüm ortağı veya hazır e-ticaret paketleri satışı yapan kurumsal firma ile yürütülmesi sağlanmalıdır. Piyasada e-ticaret yazılımı sunan birçok firma bulunmaktadır.

Nasıl Bir E-ticaret Yazılımı Tercih Edilmeli cevabı sizin beklentilerinize göre şekil alacaktır. Bu beklentiler; düşük maliyetli çözümler, ileri düzey yönetim paneli, ilgi çekici ve güçlü tasarımlar, kesintisiz ve tam güvenli sunucu desteği gibi durumlar olabilir.

Tercih ettiğiniz firmanın size sunacağı imkanları değerlendirerek en doğru kararı vermeniz e-ticaret faaliyetlerinizin verimli bir şekilde yürütülmesinde doğrudan etkili olacaktır.

Doğru karar vermenizde Nasıl Bir E-ticaret Yazılımı Tercih Edilmelidir ?

7/24 kesintisiz hizmet desteği

Sunucuların güvenli ve sürekli aktif olması

Görünüm profesyonelliği açısından tasarımların yeterli olması ve yeni trendlere uyum sağlaması

Alışveriş ve üyelik adımlarının basit ve kolay olması

Modüler yapılı bir sistemle e-ticaret sitenizin zenginleştirilmesine olanak sağlanması

Yönetim panelinin yazılım ve kod gibi teknik bilgisi olmayan kişiler tarafından da rahatlıkla kullanılabilmesi

Ödeme sistemlerinin güvenli bir şekilde çalışması için sunucu taraflı güvenlik önlemlerinin alınmış olması

E-ticaret sitenizde olası veri kayıplarının telafisi için gerekli yedekleme çözümlerinin sunulması

Yazılımcı firmanın deneyimli bir kadrodan oluşması

Yazılımcı firmanın iyi referanslarının olmasıdır.

Yazılım konusunda karar verdikten sonra e-ticarette nasıl bir domain almamız gerektiğine karar verelim.

E-ticarette Etkili Domain

E-ticarette alan adı seçerken bazı stratejiler uygulanmalıdır. Hem aramalarda çıkmak için hemde akılda kalıcı bir domain (alan adı) almanız gerekmektedir.

Ziyaretçilerin tekrar gelmesini sağlayacak bir alandı adı olmalı, akılda kalmalıdır.

Kısa ve Öz Olmalı: E-ticarette Etkili Domain seçiminizi yaparken kısa ve öz aynı zamandada akılda kalıcı bir domain seçmeniz gerekmektedir. Bu kritelerde alınan bir ad ileride marka olmanızı sağlayarak, siteye gelen ziyaretçilerin tekrar gelme oranını arttırabilir.

Sektörde yer alan önemli markaların çoğunun domaini sattığı üründen bağımsızdır. Ancak alınan domainin sade ve akılda olması trafiği arttırıcı yöndedir.

SEO Çalışmaları: Son zamanda alan adlarının sektörden bağımsız olması çok dikkat çekmese de, bazı sektörlerde E-ticarette Etkili Domainin  ürüne uygun olarak alınması önemlidir.

Örnek verecek olursak telefon satıyorsanız domaininizin içinde telefon kelimesi geçmesi sitenizin arama motorlarında üst sıralarda çıkmasında etkili olacaktır.

Com, com.tr, net,.. Tercihi: Alan adında com Dünyaya açılmak, com.tr Türkiye’ de ki kullanıcılara hitap etmek anlamını taşımaktadır.

E-ticarette Etkili Domain bu alan adlarının yanısıra net, org, biz vb türevleride kullanılmaktadır. Arama motorlarında uluslararası domain com olarak bilinmektedir.

Ancak siz Türkiye’ de satışlar yapmak istiyorsanız com.tr yi tercih edebilirsiniz. Bu sayede hem arama motorları tarafından bir şirket sahibi olduğunuz bilinecek hem de sizlere olan güven bu alan adı sayesinde artacaktır.

Domainimizi aldık peki bundan sonra neler yapmalıyız ?

E-Ticaret Sitenizde Bulunması Gereken Sözleşmeler

E-ticaret site sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biride sitede yer alan hukuki metinler olmaktadır. Bu metinler 4077 sayılı tüketici kanunu ve ilgili mevzuatlar temel alarak düzenlenen metinlerdir.

Peki E-Ticaret Sitenizde Bulunması Gereken Sözleşmeler Hangileridir ?

  • E-Ticaret Üyelik Sözleşmesi;Bir e-ticaret sitesinde sitenize üye olmak isteyen ziyaretçiye siteyle alakalı genel bilgilerin verdiği alandır. Sözleşmede üyelikle alakalı herhangi bir ücret talebi olup olmadığı veya üye olunduğunda gerçekleşen yasal sorumluluklar yer almaktadır.
  • Gizlilik Sözleşmesi;E-ticaret sitelerinin anasayfasından ya da müşteri hizmetleri sayfasında yer alan alandır. Siteden alışveriş yapan tüketicilerin bilgilerinin gizliliğinin açıkca belirtildiği kısımdır.Bu bölümde kredi kartı bilgilerinin nasıl korunduğu ve ya sitenin sertifikalarıyla alakalı bilgiler yer almaktadır.
  • İletişim Bilgileri;Kanunda ve yönetmeliklerde açıkca belirtilen konu e-ticaret site sahiplerinin iletişim bilgilerini tüketicilerin ulaşabileceği yerde yayınlaması yönündedir.

Yayınlaması gereken iletişim bilgileri;

Ticari Ünvan,

Açık adres,

Telefon,

Eposta adresi

Vergi numarası

Sorumlu kişi olarak belirlenmiştir.

  • Satış Sözleşmesi;Alışveriş esnasında ürün, alıcı ve satıcı bilgilerini içeren alışveriş yapan ziyaretçi tarafından onaylanması gereken e-ticaret sitesi için önemli olan sözleşmelerden biridir. 3 yıl boyunca saklanmalıdır.

Satış Sözleşmesinde Olması Gerekenler;

Satıcının açık bilgileri,

Alıcının açık bilgileri,

Ürünle ilgili açık bilgiler,

Satıcının hakları,

Alıcının hakları,

Sevkiyat,

Ürün iade ve cayma şartları,

Garanti,

Uyuşmazlık şeklinde olmaktadır.

Şimdi sitemizi saldırılara karşı nasıl korumamız gerektiğine göz atalım..

E-Ticarette Sahtekarlık ve Dolandırıcılık

İnternetin dinamik ve güçlü yapısı birçok alanda kolaylık ve hız sağlayan uygulamaların kullanılmasında son derece etkili olmaktadır.

Sürekli genişleyen internet ağı yeni fikirlerin, projelerin daha fazla kitleye ulaşmasını sağlamaktadır. Tabi ki bu devasa yapı içerisinde gerçekleşen faaliyetlerin E-Ticarette Sahtekarlık ve

Dolandırıcılık faaliyetlerinin hedefinde olması da kaçınılmaz bir durumdur. En göze çarpan örnekleri e-ticaret sitelerinde kredi kartı dolandırıcılıkları, hesap bilgilerinin çalınması gibi örneklerdir.

Sahip olduğunuz e-ticaret sitesinin güvenliğini sağlamak için birçok kritik nokta bulunur. Bu noktalara dikkat ederseniz, sitenizin E-Ticarette Sahtekarlık ve Dolandırıcılık hareketlerine karşı daha sıkı önlemlerle korunmasını sağlayabilirsiniz.

E-Ticarette Sahtekarlık ve Dolandırıcılık saldırılarının bazılarını aşağıda sıraladık.

Yazılımı barındıran sunucunun saldırılara karşı yazılım ve donanım açısından yeterli olması

Kredi kartı ve üyelik bilgileri gibi verilerin girildiği sayfaların SSL ile korunması

E-ticaret yazılımın kötü amaçlı faaliyetleri engelleyecek şekilde hazırlanması.

Profesyonel çözüm ortaklarıyla çalışılması

Bu maddeleri uyguladığınız taktirde E-Ticarette Sahtekarlık ve Dolandırıcılık önüne geçebilirsiniz.

E-Ticaret Sitenizde Sosyal Medyayı da Unutmayın.

Sosyal Medyada E-ticaret Etkisi

Sosyal medya milyarlarca insanın kullanım alanını kapsamaktadır. Otobüste, dışarıda, evde zamanımızın büyük bir çoğunluğunu sosyal medyada paylaşımlar yaparak geçiriyoruz .

Bu kadar çok hareketin olduğu sosyal medyaya insanlar biraz da  e-gazete gözüyle bakıyor. Türkiye’deki aktif Facebook kullanıcısı 35 milyonu , Twitter üye sayısı ise 5 milyonu geçmektedir.

En çok veri paylaşımının yapıldığı Sosyal Medyada E-ticaret Etkisi tabi ki  e-ticaret satışlarında büyük rol oynamaktadır.

Bazı firmalar Facebook’ta takipçi sayısının arttırılmasına ilişkin ödüller bile vermektedir. Sosyal Medyada E-ticaret Etkisi sayesinde markaların bilinirliği artmakta bu reklamlar  sayesinde firmaların kampanyaları ve yeni ürün duyuruları ses getirmektedir. Bu şekilde müşterilerinizin ürünlerinizi alma potansiyelini arttırabilirsiniz.

Yapılan araştırmalara göre Sosyal Medyada E-ticaret Etkisi  sayesinde satışlarda yükselme meydana geliyor. Sosyal medyadaki paylaşımlar insanlarda albeni duygusunu tetikliyor. Bu sayede satışlarınızda artmalar olacaktır.

 Peki sosyal medyada ses getirmek için neler yapmalısınız ?

Sayfanızı müşterilerinizle samimi ilişkiler kurmak amacıyla düzenlemelisiniz. Sosyal medyada sürekli aktif olmalı, paylaşımlar yapmalı, bu konuda müşterilerinizin yorumlarını da almalısınız.

Sosyal medyadaki kurumsal imajınızı belli etmeli müşterilerinizdeki güven duygusunu sarsmamalısınız. Yaratıcılığınızı kullanarak rakiplerdenizden önde olmaya çalışmalısınız .

Yapılan araştırmalara göre Facebook’taki yaş ortalamasına bakılarak en çok Facebook kullanıcısı yaş grubunun 18 – 25 yaş aralığı olduğu belirlenmiştir .

Buna bakılarak paylaşımlarınızı o gruba yönelik olarak da düzenleyebilirsiniz. Ayrıca yapılan sıralamaya göre internette en yoğun kullanılan siteler Google , Facebook , Youtube olarak bilinmektedir.

Unutmayın ki e-ticarette sosyal medya desteği sağlayan firmalar sosyal medyayı kullanmayanlara  göre bir adım öndedir.

Yeni başlayanlar için E-Ticaret Adımlarını tanımladık bir sonraki yazımızda e-ticaret sitenizi nasıl yönetmeniz, müşteri ilişkilerinizi nasıl kurmanız, kargo ve teslimat konusunda size yardımcı olacağız.

Yeni başlayanlar için E-Ticaret Rehber konulu makalemize soru ve yorumlarınızı ekleyerek düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilir, sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.